Egy blog, ami az élet szeretetéről és tiszteletéről szól

új életvitel blog

új életvitel blog

Egészséges életmód kontra káros fűszerek

2015. szeptember 15. - ujeletvitelblog

egeszseges_eletmod_kontra_fuszerek.jpg

Ha egészségesen szeretnénk élni, jobb, ha minél tisztábban táplálkozunk. Mit is jelent ez? Lehetőle együnk minél több élő, azaz nyers zöldséget, gyümölcsöt. Ha lehet, csökkentsük a hús bevitelt. Ahogy már az előző egészséges életmód cikkekből kiderült, a fehér mérgek (fehér liszt, cukor, só, stb) nagyon károsak a szervezetre. Ha az egészséges életmód híveit kérdezzük, kiderül, hogy a sok fűszer használata is kerülendő.

Lássuk a következő listát:

Egészséges életmód - Ecet nélkül

Az ecet is erjedés alapján keletkezett alkoholszármazék, nagyon veszélyes, antibiotikus hatású ízesítőszer. Az ecet nemcsak emészthetetlen, de nehezen emészthetővé teszi a vele ízesített ételeket is. Emésztőrendszerünkben egyrészt tönkreteszi azokat a finom enzimeket, amelyek szükségesek az elfogyasztott élelmiszerek lebontásához, másrészt megakadályozza a megfelelő erősségű savképződést, ezáltal az emésztés még nehezebbé válik.

Ugyanakkor talán az ecetről a legkönnyebb lemondani, hiszen még senki sem lett szenvedélyes ecetivó.

Egészséges életmód - Kávé és kólafélék ártalmai

Most pedig ejtsünk néhány szót az oly ártatlan megjelenésű csésze kávéról, pohár kóláról! Sajnos, ami nagyon ízlik, abban csaknem mindig akad valami alattomos kártevő. A ká­véban, a kólában a KOFFEIN.

Hogy a kávénak látszólag olyan csodálatos „hajtóereje” van, annak a hatásos izgatószer, a koffein az oka. Ez a szervezetnek bizonyos időre új lendületet ad, de ezt később elkerülhetetlenül fáradtság követi. Drasztikusan tágítja az ereket, hatására megpattanhatnak a hajszálerek. A koffein továbbá elsavasítja a szervezetet, ezáltal akadályozza a mérgező anyagok kiürülését a szervezetből.

Aki mégsem szeretne végleg lemondani a kávéról, az cikó­riából vagy malátából koffeinmenetes gabonakávét főzhet.

Egészséges életmód - Kakaó és csokoládé ártalmai

Édes csábítás, kellemetlen következményekkel. A kakaóban és a csokoládéban levő teobromin különösen veszélyes kábító­ szer a fejlődő szervezetek számára. Az allergiát, asztmát okozó mérgek listáján - a tejet és a fehér lisztet követve - a harmadik helyen áll! Az allergia ugyanis egyfajta drogmérgezés.

Egy évszázada terjedt el, néhány évtizede szinte a „legfontosabb gyermektápláléknak” tekintik. Drogot etetünk gyermekeinkkel tápláló anyagok helyett.

Az orvosok egyéb kockázati faktorokat is felfedeztek: egyrészt a magas cukortartalom tönkreteszi a szervezetben a vitaminokat és az ásványi sókat; másrészt problémákat okozhat az emésztésben és az arcbőrön.

Csokoládé helyett adhatunk és fogyaszthatunk édes gyümölcsöt, mazsolát vagy datolyát; kakaó helyett pedig készülhet a reggeli ital karobporból, azaz őrölt szentjánoskenyérmagból.

Fekete teák

Ez az alattomos hatású méreg a fekete teákban fordul elő. „Áldásos” hatása megegyezik a koffeinéval. Gondoljuk meg, amikor gyermekeinknek már csecsemő­ korban adjuk ezt a kemény drogot, vajon nem mi okozzuk-e a későbbi ideggyengeséget, mirigyeinek hibás fejlődésében nem mi vagyunk-e a vétkesek? A még kialakulatlan, gyenge szervezetre “gyilkos”” a hatása.

A fekete (angol, orosz, kínai, ceyloni stb.) teák helyett érdemes frissen sajtolt, egészséges - édesítetlen - gyümölcsleveket, gyógyteákat fogyasztani.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujeletvitelblog.blog.hu/api/trackback/id/tr217787350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása