Egy blog, ami az élet szeretetéről és tiszteletéről szól

új életvitel blog

új életvitel blog

Az egészséges életmód egyik alappillére: egészséges táplálkozás

2014. december 22. - ujeletvitelblog

healthy-diet.jpg

Az egészséges táplálkozásról általában

Az egészséges életmód fontos alappillére a helyes táplálkozás, amely biztosítja a szervezet fejlődését, és zavartalan működését.
Ha az egészséges táplálkozásra gondolunk, mi jut eszünkbe?
Az egészséges táplálkozás meghatározásánál az alábbi 12 pontot célszerű figyelembe venni:
Minél változatosabban, minél többféle ételből válogassunk, különböző elkészítési módokat használjunk. Ne legyenek előítéleteink, csak egy-egy étel kipróbálása után mondjunk véleményt! Így biztosítva lehet, hogy minden tápanyagból jusson a szervezetbe, megfelelő mennyiségben.
Kerüljük a zsíros ételeket, margarint vagy olajat használjunk a főzéshez-sütéshez. Jó módszerek a gőzölés, a párolás, fóliában, teflonedényben, vagy fedett cserépedényben, kerüljük a rántást, inkább részesítsük előnyben a habarást.

Kerüljük a túlzott sózást: ha szervezetünk hozzászokik a minimális sózáshoz, már kívánni sem fogjuk, és sokféle fűszerrel ízesíthetjük ételeinket, a són kívül.
Az édességek, sütemények fogyasztása sem tiltott, de ne túl gyakran forduljon elő,és sohasem étkezés előtt vagy helyett, hanem befejező fogásként. Ha lehet, cukor helyett mézet használjunk, ez ízletesebb is, kávéba pedig mesterséges ízesítőszert tehetünk.
Naponta legalább fél liternek megfelelő tejterméket fogyasszunk, méghozzá alacsony zsírtartalmúakat!
Rendszeresen fogyasszunk zöldség és gyümölcsféléket, főzelékeket, ha tehetjük, tartósítószer mentes, természetes gyümölcsleveket fogyasszunk!(ez utóbbi könnyedén megoldható, ha esetleg otthon saját kertben is megterem a gyümölcs, és van otthon a háztartásban gyümölcscentrifuga: nagyon finom, 100%os gyümölcslé készíthető így)
Barna kenyeret fogyasszunk naponta, köretként pedig burgonyát és párolt zöldség félét.
Naponta többször, 4-5ször étkezzünk. Egyszer sem túl bőségesen, vagy minimális mennyiségben, egyenletesen osszuk el a napi mennyiséget. Az étkezéskörülményeire is ügyelni kell, nyugodtan üljünk asztalhoz, és kényelmesen szánjunk időt az étkezésre. Fontos az is, hogy a szervezet megszokjon egy adott rendszert: igyekezzünk azonos időpontokban étkezni!
Szomjunkat vízzel oltsuk, ne cukorban és mesterséges adalékanyagokban gazdag üdítőkkel! A szeszes ital pedig káros az egészségre, noha tény, hogy egy deci vörösbor még orvosilag is indokolt lehet, étkezés előtt.

Nincs tiltott étel, csak egyensúlyt és mértéket kell tartani: egyes ételek élvezzenek előnyt, másokat kisebb mennyiségben fogyasszunk. Amiből sokat ehetünk: gyümölcsök, zöldségek, hal, barna kenyér, burgonya. Amiből kevés javasolt: nem zsíros húsok és húskészítmények, zsírszegény tej és tejkészítmények, zsiradékok, tojás, tészta, száraz hüvelyesek. Kerüljük lehetőleg: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények, zsíros húsok és ételek, tejszín, cukor, alkohol.
A dohányzást teljesen mellőzzük! Fontos a rendszeres testmozgás
Testtömeg mérése: el kell érni a kívánatos testtömeget!
Persze nagyon fontos az egészséges egyensúly megtartása, minden téren. Valóban nem
szabad, hogy mellőzünk teljesen egyes ételeket, csak nem szabad túlzásokba esni. Ugyanez fontos a testtömeg mérésénél: nem szabad görcsösen akarnunk, hogy adott testsúlyra beálljon a testünk, hiszen ez alkati tényezőktől is függ, és a családi hajlam is meghatározó lehet. De ha vigyázunk az előzőekben felsorolt 12 pontra, akkor nem is lesz gond a normális, alkatnak megfelelő testsúly megtartásával.

II. A víz

Mi a szerepe a víznek?
•    biztosítja a vérkeringést
•    szabályozza a vérnyomást
•    lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását, szállítását
•    befolyásolja a vér összetételét
•    hőszabályzó funkciójú
A víz a szervezet legfontosabb alkotóeleme. Testünk legnagyobb része víz: a csecsemőnek még 80 százalék, a felnőttnek már csak 60, az időseknek pedig 50 százalék a szervezet víztartalma. Naponta 1400 liter víz folyik át az agyunkon, és 2000 liter víz mossa át a veséket,
és a szervezet 2,4 litert választ ki ebből, amit pótolnunk kell, az evéssel-ivással.( egyharmad
részét pótoljuk szilárd formában, kétharmadát folyékony formában. )A folyékony formában történő vízpótlásra a legalkalmasabb a tiszta víz. Hazai viszonyaink azonban nem mindenhol engedik meg, hogy a csapvizet fogyasszuk. Ezért ajánlatos az ásványvíz fogyasztása, mert jó szomjoltó, jó az íze, és sok fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Előnye az italféleségekkel kapcsolatban, hogy kalóriamentes.

Mikor fogyasszunk több folyadékot?

•    sportolás vagy nagyobb erőkifejtés előtt, és alatt
•    idős korban
•    nyári időszakban
•    ha alacsony a vérnyomás
•    kismamák a szoptatás időszakában
•    lázas betegségben
•    Mi történik, ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot?
•    nő a fáradékonyság
•    izomgörcs, hányás
•    kiszáradás, emésztési zavarok
•    idős korban fokozódik a trombózisveszély, csontritkulás, csonttörés
•    időskori cukorbetegség

forrás: Forrás: Szegedi Védőnők - Tanulmány

Az egészséges életmód összetevői

Az egészséges életmód számtalan tényezőtől függ. Feltétlenül fontos a rendszeres testmozgás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elutasítása, a megfelelő alvásmennyiség és nem utolsó sorban a helyes táplálkozás. Az egészséges életmód megőrzésesére fontos lenne mindenkinek megfelelő figyelmet fordítani, hiszen számtalan betegség elkerülhetővé válik, ha odafigyelünk magunkra, ráadásul testünk szenvedése egy idő után lelkünket is megterheli. Az egészséges életmód a legjobb megoldás arra, hogy a rohanó világgal szemben képesek legyünk ellenállóak maradni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujeletvitelblog.blog.hu/api/trackback/id/tr876954717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása