Egy blog, ami az élet szeretetéről és tiszteletéről szól

új életvitel blog

új életvitel blog

Dixit a modern kártyajátékok királya

2014. december 08. - ujeletvitelblog

dixit.jpg

A kártyakedvelők örök kedvence: a tarokk

A tarokk komplex ütésű kártyajáték. Különlegességét az adja, hogy saját, ötszínű kártyája van, melyben a francia vagy (ritkábban) olasz színjelzőkkel ellátott színes lapok mellett van egy hosszabb sorozat is, a tarokk, amely ebben a játékban mint állandó adu szerepel. A tarokk őshazája feltehetően Olaszország, elnevezése a XVI. századtól kezdődően az olasz tarocco szóból származik, amely a Pó mellékfolyójának, a Tarónak a nevére vezethető vissza. Azelőtt trionfi (triumf = győzelem) volt a kártya neve (lásd a német Trumpf szót, amelyből a tromf származik).

Az 21 tarokklap nevei sorrendben: 1. A kókler (Il Bagattino), 2. A nőpápa (La Papessa), 3. A császárnő (L’Imperatrice), 4. A császár (L’Imperatore), 5. A pápa (Il Papa), 6. A szerelmesek (Gli Amanti), 7. A kocsi (Il Carro), 8. Az igazság (La Giustizia), 9. A remete (L’Eremita), 10. A szerencse kereke (La Ruota della Fortuna), 11. Az erő (La Forza), 12. Az akasztott ember (Il Penduto), 13. A halál (La Morte), 14. A mértékletesség (La Temperanza), 15. Az ördög (Il Diavolo), 16. A torony (La Torre), 17. A csillagok (Le Stelle), 18. A Hold (La Luna), 19. A Nap (Il Sole), 20. Az ítélet (Il Giudizio), 21. A világ (Il Mondo). A Magyarországon szintén ide sorolt 22. lap a bolond (Il Matto), melyen szám nincs. Ez a "Jolly Joker" egyik elődje, nálunk skíz a neve, és a legnagyobb ütőerejű tarokk, míg például a francia tarokkban ütőerő nélküli, de az egyéb szabályoktól függetlenül bármikor kitehető kártya

Jókai Mór, aki fanatikus szerelmese volt ennek a játéknak a következő klasszikus jellemzést írta a tarokkról: „A tarokk nem kártyajáték. A tarokk magasabb művészet; a tarokk jellempróba... a tarokk világnyelv!” A tarokk játék a mór eredetű trappola játékból keletkezett. Mai alakjában a XV. században Fibbió pisai herceg honosította meg. A tarokk őshazája tehát Olaszország. A későbbi évtizedekben Franciaországban lett igen kedvelt. Az első világháború előtt főleg az Osztrák2Magyar Monarchiában játszották sokan.
A magyar tarokk a XIX. században az osztrák Zwanzigerrufen ( húszat hívni ) egyik változatából fejlődött ki, majd a magyarországi elit kedvenc játékává vált. Mivel dzsentri sportnak számított, az államszocializmus időszakában háttérbe szorult, a mostani szabadabb politikai viszonyok között azonban mód nyílik rá, hogy az érdeklődés ez iránt a szellemes játék iránt növekedjék.

A játékot 42 lappal játsszák, ebből 22 lap az adu, amit római számok jelölnek I2XXI2ig. Ebből kiemelkedő fontosságúak a honőrök: az I2es a PAGÁT (kis honőr), a XXI2es és a legnagyobb a Skíz (nagy honőrök). A PAGÁT a Tarokk kártya legkisebb ütőlapja. Üti az adunkon kívül az összes lapot. A PAGÁT lap értéke a számolásnál 5 pont ér. Az I2es PAGÁT lapot már megüti a II2es tarokk ami csak 1 pontot ér a számolásnál. A játék célja, hogy a XXI2es lapot a Skíz elfogja, ez 21 pontot ér, bemondva viszont 422it. A kártyajátékot 4 személy játssza, ebből 222 van együtt, ők tudják segíteni egymást, miután kiderült, hogy ki kinek a párja.

A PAGÁT lappal lehet pontot érő figurákat csinálni:

PAGÁT ulti: amikor az utolsó ütésben az I2es tarokk az ütő, ez csakis abban az esetben jöhet létre, ha már az összes adu lap kiesett a játék közben és csak színek maradtak bent. (az Ultihoz hasonlóan)

Trull: amikor a PAGÁT + a XXI2es + a Skíz egy játékos párnál van a játék végén. Mivel a skartolás a licitálás és a bemondások rendszere meglehetősen fejlett, sok szabály ismerete szükséges és gondolkodni is igen sokat kell, sőt a játékostársak kezében lévő lapokat is ki lehet következtetni egy rutinos játékosnak. Ha a XXI fogás nem valósul meg akkor az a páros győz aki több pontot gyűjtött a bemondott illetve a csendben meglévő figurákkal.

Zolnai Vilmos, a jeles kártyaszakíró a következőképpen fejezte ki elragadtatását:
„A tarokk a kártyajátékok fejedelme!”

forrás: Marsi Katinka:Tarokk

Dixit: Kártyajáték, mégis más, mint a többi

A Dixit egyszerű és nagyszerű. Hogy mitől különleges mégis? A Dixit játékban minden játékos kap
a kezébe hat kártyát, rajtuk festményekkel. A kezdőjátékos kiválaszt a kezében levők közül egyet, kitalál hozzá egy mondatot, amely a képre jellemző, de mégsem túl nyilvánvaló. Mindenki más is választ egyet a sajátjai közül, melyre szerinte illik a kezdőjátékos leírása, s máris kezdődhet az igazi küzdelem! Hogy-hogyan? Nem árulom el, próbáld ki inkább a Dixit varázslatos világát és meglátod, nem fogsz csalódni !

A bejegyzés trackback címe:

https://ujeletvitelblog.blog.hu/api/trackback/id/tr346954419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása