Egy blog, ami az élet szeretetéről és tiszteletéről szól

új életvitel blog

új életvitel blog

Antioxidáns tulajdonságú vitaminok

2014. december 21. - ujeletvitelblog

index5.jpg

Antioxidáns vegyületek a lipidoldékony E- és A-vitamin, valamint a vízoldékony C vitamin. Bár az antioxidáns kapacitásnak csak kisebb hányadát teszik ki, részvételük a membránok antioxidáns védelmében jobban ismert. Az antioxidáns vitaminok struktúrája és funkciója különböző. A zsírban oldódó vitaminok, az E- és A-vitamin plazmakoncentrációja vegyes táplálkozás mellett egészséges egyénekben szűk határok között mozog, míg a vízben oldódó C-vitamin koncentrációja nagymértékben függ az aktuális beviteltől.


E-vitamin:

Az E-vitamin összefoglaló elnevezése különböző vegyületeknek . A természetben nyolc izomert találtak, mely E-vitamin aktivitással rendelkezik. Négynek a tokoferol szerkezet a jellemzője, melyhez szaturált oldallánc csatlakozik, négynek a tokotrienol szerkezet, melyhez 3-3 kettős kötést tartalmazó oldallánc kapcsolódik. Emberben a legjelentősebb biológiai aktivitású az RRR-alfa-tokoferol. Az alfa-tokoferol lipidperoxil gyökökkel reagálva eg yviszonylag stabil lipid hidroperoxid gyököt hoz létre, miközben nem reaktív tokoferil gyökké oxidálódik, és ezzel megszakítja a gyökreakciókat. Az E-vitamin jelen van a lipidekben, legjelentősebben a sejtmembrán lipidjeiben és a keringő lipoproteinekben. A zsírszövet legfontosabb antioxidánsának tartják, elsődleges védelmet biztosít a lipidperoxidációval szemben. Jelentős szerepe van a szabadgyökök semlegesítésében a láncreakciók megszakításával és az oxidatív károsodás limitálásával. Az E-vitamin különleges fontossága a sejtmembránok károsítása elleni védelemben játszott kulcsszerepében rejlik. Segít megelőzni a DNS károsodásokat is, melyek mutációkhoz vezetnek, és védi a low-density  lipoproteineket (LDL) és más lipid-gazdag alkotórészeket az oxidációval szemben. Az LDL molekulabelsejében a foszfolipideket védi. Antioxidáns funkcióját azáltal tudja fenntartani, hogy az E-vitamin gyököt a vízoldékony aszkorbinsav, a C-vitamin regenerálja oxidált formájából a biológiai membránokban. Az E-vitamin hiány a vörösvérsejtek alakváltoztatási képességét és élettartamát csökkenti, ugyanakkor fokozza az oxidálódás lehetőségét és a vörösvérsejtek adhezív képességét.


A-vitamin:

A karotinok hosszú izoprenoid molekulák, melyek konjugált kettőskötéseket tartalmazó láncrészből és telítetlen, szubsztituált ciklohexán gyűrűkből épülnek fel. Az antioxidáns hatást a kiterjedt kettőskötés rendszer adja. Több mint 500-féle fordul elő a természetben, főként, mint növényi pigmentek, de csupán néhány található az emberi vérben és szövetekben értékelhető mennyiségben (alfa-karotin, béta-karotin, lutein, zeaxanthin, cryptoxanthin), a legjelentősebb a béta-karotin. Bizonyos karotinok az A-vitamin prekurzorai és a szervezetben A-vitaminná képesek alakulni. A ß-karotinnak van a legmagasabb A-vitamin aktivitása. Egy béta-karotinmolekulából két A-vitamin molekula keletkezik. A karotinok hatásos szinglett oxigén befogók. Lánctörő antioxidánsként is működnek, és a szabadgyök-támadás által okozott oxidatív károsodást limitálják. A karotinok a lipoproteinek belsőmagjában a koleszterin-észtereket védik. A béta-karotin a lipidperoxidáció kivédésében a tokoferollal szinergizmusban működik. Fontos megemlíteni, hogy e vegyületek esetében az antioxidáns hatás csak másodlagos A béta-karotin és más A-provitamin karotinok csak akkor alakulnak A-vitaminná, ha szükséges. A karotinok iránti igény és felhasználásuk különböző lehet az egyén oxidatív státuszától függően.


C-vitamin:

A legfontosabb epizód a C-vitamin történetében 1928-ban történt, mikor Szent-Györgyi Albert redukáló ágenst izolált tisztaformában a mellékvesékből, majd 1931-ben a paprikából. Az aszkorbinsav hat szénatomos ketonolakton, strukturálisan hasonlít a glükózhoz és más hexózokhoz. Az emberből, a majmokból, és a tengerimalacból hiányzik az a májenzim, mely az L-gulonolakton -> L-aszkorbinsavvá alakulásához szükséges. Ebből következik, hogy táplálékkal bevitt C-vitamint igényelnek a skorbut megelőzéséhez. Az aszkorbinsav reverzibilisen dehidroaszkobinsavvá oxidálódik a szervezetben. Mindkét formája aktív. Az aszkorbinsav a vékonybél felsőszakaszán szívódik fel. A plazmakoncentráció a beviteltől függően változik. Megfelelőbevitel28µM (0.5 mg/dl). Gyakran a vitamin fehérvérsejtekben mértkoncentrációját használják a szöveti szint reprezentálásához.
Egészséges felnőtt fehérvérsejtjeinek aszkorbinsav koncentrációja27µg/108sejt. A napi aszkorbinsav szükséglet 60 mg egészséges felnőtt férfi és nőszámára, függetlenül az életkortól, de néhány újabb vizsgálat azt sugallja, hogy a jelenlegi 60 mg-os ajánlott napi bevitelt (RDA) 200 mg-ra kellene növelni, mely gyümölcsökkel és zöldségekkel fedezhető. A C vitamin biztonságos dózisa kevesebb, mint napi 1000 mg, és 400 mg-os napi adagoknak nincs bizonyított értéke. Az aszkorbinsav oxidációs-redukciós folyamatokban és hidrogénion szállításban vesz részt. Erős redukáló anyag, antioxidáns, különösen a lipid és vitamin anyagcserében, fontos szerepe van a tetrahidrofolát oxidáció elleni védelemben. Ugyancsak nélkülözhetetlen számos sejtfunkcióhoz. Az aszkorbinsav fokozza a nem-hem vas felszívódását a vékonybélben. C vitamin szükséges a kollagén anyagcserében, a kollagén bioszintézis zavarai felelősek a skorbut tüneteiért. Az aszkorbinsav részt vesz a karnitin bioszintézisben, a tirozin metabolizmusban, a sebgyógyulásban, immunfunkciókban és tagja a gyógyszer metabolizáló enzimrendszereknek.

forrás: dr. Szaleczky Erika:Szabadgyök-reakciók és az antioxidáns rendszer gasztroenterológiai betegségekben és diabetes mellitusban

Az antioxidáns és a vitaminok

Antioxidáns alatt leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük. A szabad gyökök is felelősek a sejtek öregedéséért, többek között a DNS lánc károsításával mely daganatképződést is okozhat. Mindez ellen a különböző sejtek természetes védekezése az antioxidáns. Ilyenek természetes antioxidáns például számos vitamin, úgy mint a C-vitamin, az A-vitamin és az E-vitamin. Friss, és lehetőleg természetes körülmények között termett zöldségekben, növényi táplálékokban gazdag étrenddel biztosítani lehet a kívülről szervezetünkbe került antioxidáns mennyiségét

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujeletvitelblog.blog.hu/api/trackback/id/tr176954703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása