Egy blog, ami az élet szeretetéről és tiszteletéről szól

új életvitel blog

új életvitel blog

Antioxidáns és szabadgyökök

2015. augusztus 11. - ujeletvitelblog

stressz_nelkul_antioxidans_segitsegevel.jpg

A szabadgyökök olyan, kémiailag aktív részecskék, amelyeknek szabad elektronjuk van, ezáltal más sejtek elektronjait elvonva igyekeznek stabilizálódni, miközben ezen sejtek működését, épségét, esetleg DNS-ét is károsíthatják. Jó esetben a szervezet védelmi funkciójában játszanak szerepet, jellemzőbb azonban, hogy az elektronok hajszolása közben a hasznos és szükséges molekulákat sem kímélik, a sejt bármely részét károsíthatják. A szabadgyökök számát külső környezeti tényezők tovább növelhetik (levegőszennyezés, szmog, UV-sugárzás, elektro-szmog, radioaktív sugárzás, ózon, rovar- és gyomirtó szerek).

Komoly szerepet játszanak továbbá az életmódbeli szokásaink:

− dohányzás

− pihenés és alváshiány

− táplálkozási szokások (telített zsírok, finomított szénhidrátok, vörös húsok, félkész-gyors ételek…)

− alkoholfogyasztás

− betegségek (diabetes, gyulladások, fertőzések)

− gyógyszerek

− fokozott vagy tartós stressz

− nehéz fizikai munka, túlzott edzés

Szervezetünk igyekszik ezeket a bajkeverőket kordában tartani, de ha túlságosan felszaporodnak vagy a szervezet védelmi vonala elégtelenné válik, létrejön a kutatók által oxidatív stressznek nevezett állapot, amely rövid ideig mindenkinél előfordul, de tartós fenn- állása esetén betegségek előidézője lehet.

Mi lehet a megoldás? Alapvetően két megoldás kínálkozik: vagy a szabadgyökök képződését, mennyiségét csökkentjük, vagy a hatásukat semlegesíthetjük külső gyökkötők, vagyis antioxidánsok bevitelével. Az antioxidánsok először körülveszik a szabadgyököt, majd a hiányzó elektront önkéntes adakozással pótolják, gátolva ezzel újabb szabadgyök kialakulását, csökkentik a már meglévők aktivitását, sőt az okozott károkat is kijavítják. Ezek az antioxidánsok lehetnek a szervezeten belüli, vagy kívülről (táplálékkal vagy táplálék-kiegészítőként) bevitt antioxidánsok. A szervezetünk által termelt antioxidánsok megfelelő mennyiségű képződéséhez azonban sok vitamin, ásványi anyag, nyomelem, energia szükséges, ezért fontos, hogy táplálékainkkal pótoljuk ezeket.

A külső antioxidánsokra jellemző, hogy védőfunkciójuk sokkal szélesebb, nagyon sokféle szabadgyökkel szemben nyújtanak védelmet, korántsem olyan specifikusak, mint a belső antioxidánsok. Különböző típusú szabadgyökök ellen védenek, a sejtek más-más részében, és fantasztikus csapatmunka eredményeként egymás segítésével, regenerálásával vagy szükség esetén pótlásával - mint egy jó hadsereg -, többszörös védelmi vonalat biztosítanak a káros gyökök ellen.

forrás: Varga Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://ujeletvitelblog.blog.hu/api/trackback/id/tr807697746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása