Egy blog, ami az élet szeretetéről és tiszteletéről szól

új életvitel blog

új életvitel blog

Mire jó a Q10?

2014. december 02. - ujeletvitelblog

nature_1.jpg

Sokszor halljuk a televízióban vagy olvashatjuk orvosi szaklapokban a Q10 kifejezést, de hogy mire is jó pontosan? A következőkből kiderül!
A koenzim Q10 (ubidecarenon) olyan endogén vitaminszerű vegyület, amelyre a humán szervezet minden sejtjének szüksége van az energiatermeléshez. Jelen van a táplálékainkban és a máj is képes korlátozott mértében szintetizálni. A koenzim Q10 évekig a mitokondriális bioenergetikában betöltött kulcsszerepe miatt volt ismert. Későbbiekben mutatták ki antioxidánsként játszott fontosságát.

Ezen tulajdonsága az oxidatív stressz elleni védekezésben, a patológiás mértékben felszaporodott szabad gyökök hatástalanításában nyilvánul meg, mely jelenség számos kórkép patogenezisében fontos oki tényezőként ismert. Számos klinikai vizsgálat igazolta a koenzim Q10 hatékonyságát a kardiovaszkuláris és a neurodegeneratív betegségeknél, valamint mitokondriális myopathiáknál járulékos terápiaként történő alkalmazásával.

A statin terápiák okozta mellékhatások enyhítésében betöltött szerepét, és a szubsztitúciós lehetőségeket világszerte több kutató helyen jelenleg is vizsgálják. Alacsony dózisban számos étrend kiegészítő készítmény, gyógyszerként a 100 mg-os koenzim Q10 van csak forgalomban Magyarországon. Koenzim Q10 szintézisére az emberi szervezet önmaga is képes és részben táplálékaink is tartalmaznak több-kevesebb mennyiségben Co Q10-et. Az életkor előre haladtával a saját koenzim Q10 szintézis jelentősen hanyatlik és részben ezt a jelenséget hozzák összefüggésbe a Co Q10 külső pótlása által tapasztalt öregedésgátló effektusával.

Klinikai alkalmazási lehetőségek
A koenzim Q10 klinikai alkalmazásával régóta vannak próbálkozások. A japánok már az 1960-as években adták nagyobb dózisban pangásos szívelégtelenségben.

Szívelégtelenség
Az első dupla vak tanulmányt Japánban végezték majd 1985-tôl 2000-ig 16 randomizált tanulmány készült, összesen 1192 beteg bevonásával. A 16 tanulmányból 13 mind a klinikai, mind pedig a heamodinamikai paraméterekben javulást tudott kimutatni krónikus szívelégtelenségben.  Szívelégtelenségben a CoQ10 nagyobb adagjával (általában 2x, 3x 100 mg/die) helyreállítható a szívizom csökkent koenzim Q10 koncentrációja. Az első vizsgálatokban 100 mg/nap per-os adott koenzim Q10 javította az életminőséget, csökkentette a szívfrekvenciát,a bal pitvar átmérőjét, a PEP/LVET arányt. E kedvező hatások a terápia felfüggesztése, vagy elhagyása után megszűntek, újraalkalmazásakor ismételten detektálhatók voltak. A klinikai tünetek javulása mellett az életminőség javulása és a hospitalizáció is lényegesen javult. Jelenleg folyik olyan dupla vak, placebo kontrollált multicentrikus vizsgálat, melyben Magyarország is részt vesz. NYHA III–IV stádiumú betegnek napi 300 mg koenzim Q10 gyógyszer adásával egészítik ki a szakmai irányelvekben elfogadott bázisterápiát.



Hypertonia
A koenzim Q10-nek a laboratóriumi és állatkísérletekben megfigyelt hypotenzív hatása szolgáltatta az alapot a hypertonia kezelésében lehetséges szerepének tisztázására. A legnagyobb áttekintést ebben a témában Franklin Lawrence Rosenfeldt és munkatársainak 1966–2005 között végzett összes tanulmány metaanalízise szolgáltatta. A CoQ10 hatásos vérnyomás-csökkentő ágensnek tűnik, önmagában és a konvencionális vérnyomáscsökkentőkkel kombinált alkalmazásban egyaránt. A meggyőző és nagyobb bizonyító erejű vizsgálatok lefolytatásához azonban lényegesen nagyobb betegszámok lennének szükségesek. Egy ilyen vizsgálat több ezer páciens bevonását igényelné, a statisztikailag adekvát szinthez, azonban ennek vizsgálati költségeit jelenleg egyetlen gyógyszergyártó sem vállalja.

Statin kezelés és Koenzim Q10
A koleszterinszint csökkentés leghatékonyabb eszközének ma a statin terápiát tekintik világszerte.  Statinokkal azonban blokkoljuk, a védő funkciót betöltő
koenzim Q10 termelést is. Habár ellentmondóak a híradások a tudományos világból és nagy számú klinikai vizsgálatról még sehol sem számoltak be, a JACC állásfoglalása szerint a statinok okozta izomkárosodások napi  200 mg koenzim Q10 bevitelével ellensúlyozhatók lennének.  A CoQ10 további klinikai felhasználását illetően elsősorban a neuro-degeneratív betegségek kezelésében
látszik ígéretesnek az igen nagy dózisú Co Q10 kezelés (Alzheimer kór, Parkinson kór, Friedrich ataxia stb.) azonban ilyen magas dózisú gyógyszer gyakorlati alkalmazási feltételei jelenleg nem adottak.  A Magyar Kardiológus Társaság Metabolizmus Munkacsoportja 2007-ben állásfoglalást adott ki, melyben a CoQ10 kezelés terápiás elveit a jelenlegi tudományos eredmények tükrében gyakorlatilag a fentiek szerint határozta meg.

Daganatos betegségek kezelése során alkalmazott kemoterápiás kezelések számos mellékhatást okozhatnak. A szívizmot károsító hatás gyakori jelenség, és a CoQ10 elméletileg képes lehet ezen súlyos mellékhatás kivédésére, a nem kívánt szövetkárosodások enyhítésére. Kis számú megbízható tanulmány áll csak a rendelkezésre ezért általánosságban a pozitív hatást nem
lehet kimondani jelenleg.

forrás: Dr. Sándor Edit: A koenzim q10 klinikailag igazolt alkalmazása

Q10 a csodagyógyszer?

A Q10 bevitele általánosan ajánlott, ha szívelégtelenségben, szívizomgyengeségben, magas vérnyomásban vagy szívritmuszavarban szenvedünk. Továbbá a Q10 fontos szerepet játszik a fogak egészségének megóvásában és karban tartásában és védi az idegeket is. Segítségével még a rákos és különböző szívbetegségek is megelőzhetőek. Tabletta formában minden gyógyszertárban kaptaható a Q10, és mivel 20 éves kortól folyamatosan csökken a szervezetben a szintézise, ajánlatos a folyamatos pótlásáról gondoskodni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujeletvitelblog.blog.hu/api/trackback/id/tr776937833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása