Egy blog, ami az élet szeretetéről és tiszteletéről szól

új életvitel blog

új életvitel blog

A q10 jótékony szerepe a fejfájásban

2015. június 09. - ujeletvitelblog

Q10 hatása a migrénre

Fejfájás

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz, melyet csaknem minden ember átél élete folyamán. Magyarországon több mint egymillió migrénes él, és körülbelül hárommillió azok száma, akik egyéb, visszatérõ fejfájásban szenvednek.

Bár a fejfájás jelentõs életminõség romlást is okozhat, hátterében azonban ritkán áll súlyos vagy életet veszélyeztetõ betegség. A krónikus fejfájások gyakran a fájdalomcsillapítók kontrollálatlan szedéséhez vezetnek, melyek jelentõs gyógyszer mellékhatásokat okoznak, ugyanakkor a fejfájásos panaszok sok esetben inkább állandósulnak és nem csökkennek!

A primer, vagyis elsõdleges fejfájások mögött nem áll más kórállapot. Ide tartoznak a migrén, a tenziós fejfájás és több ritka fejfájásvariáns. A másodlagos, vagyis szekunder fejfájások jóval ritkábbak, más betegség kísérõ tüneteként alakulnak ki.

ELSÕDLEGES FEJFÁJÁSOK:

Migrén

A migrén rohamokban jelentkezõ fejfájástípus, a népesség 10-17%-ban fordul elõ, fõként a keresõképes korú lakosságot érintve. A migrénes roham 4-72 óráig tartó, általában féloldali, lüktetõ vagy görcsös jellegû fájdalommal járó, a napi tevékenységet zavaró erõsségû fejfájás, amelyet a fizikai terhelés fokoz. A rohamot hányinger, hányás, fény és hangérzékenység kísérik. Egyes estekben a rohamot látászavar, zsibbadás megelõzhetik és bizonyos faktorok (bizonyos ételek, italok menstruáció, frontok) provokálhatják.

Tenziós típusú fejfájás

A leggyakoribb fejfájás- forma, életünk során kb. 80%-ban elõfordul. Napokig tartó, vagy naponta jelentkezõ, kétoldali nyomó-szorító jellegû, enyhe vagy közepesen erõs fejfájás. Gyakran depresszióval együtt fordul elõ.

Ritkább fejfájások

Általában rövid, kötõhártya belövelltséggel, orrfolyással, könnyezéssel járó féloldali fejfájásrohamok jellemzik a trigemin-autonóm fejfájásokat, melyek az év során periodikus halmozódást mutatnak.

MÁSODLAGOS (TÜNETI) FEJFÁJÁSOK

Ezekben a fejfájásokban közös, hogy a fejfájás mögött egyéb betegség áll. Leggyakrabban kezeletlen magas vérnyomás, zöldhályog, agydaganat, agyvérzés egyes formái okoznak fejfájást.

Életet veszélyeztetõ betegség a subarachnoidealis vérzés, amikor hirtelen, ütésszerû heves fejfájás jelentkezik, mely a beteg életének legrosszabb fejfájása. A kórkép hátterében az agyalapi artériás érrendszer hirtelen megrepedése áll, mely haladéktalan ellátást igényel.

Hirtelen fellépő, ütésszerű, megsemmísítő erejű fejfájás esetében, melyhez hasonló fejfájása még soha nem volt, azonnal forduljon orvoshoz.

Ajánlott mindenképpen orvoshoz fordulni, hiszen olyan okok is állhatnak a probléma mögött, amire nem is gondolnánk.

Q10 hatásai

A q10 vegyület természetes antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Az enyhébb fejfájás sokszor elmúlik egy q10 kúra hatására. A migrénnek rengeteg oka lehet, amit néha az orvosok sem tudnak egyértelműen meghatározni. A q10 véd a szívinfaktustól, segít a megfelelő vérnyomás beállításában és sok betegnél enyhíti a migrénes tüneteket.

Forrás: Doctorismedici

A bejegyzés trackback címe:

https://ujeletvitelblog.blog.hu/api/trackback/id/tr467518116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása