Egy blog, ami az élet szeretetéről és tiszteletéről szól

új életvitel blog

új életvitel blog

Tények az Alzheimer-kór kérdéskörében

2014. december 20. - ujeletvitelblog

happy-old-people.jpg

Az "idegrendszer degeneratív megbetegedései" fogalom nincs pontosan meghatározva. Olyan betegségek tartoznak ide, amelyeket az idegsejtek fokozatos, ismeretlen eredetű pusztulása jellemez. Nem tartoznak ide a központi idegrendszer olyan megbetegedései, amelyeknek az oka pontosan tisztázott (gyulladás, fertőzések, hipoxia következményei, mérgezések, stb.), de a sclerosis multiplex sem ebbe a kategóriába tartozik.

Fontos tudni azt, hogy a degeneratív megbetegedések nem mindig vezetnek a mentális képességek zavarához. Ráadásul a „dementia (elbutulás, szellemi hanyatlás)“ sem pontosan meghatározható fogalom. Egy angol definíció szerint akkor beszélünk róla, ha:"the disturbance and symptoms significantlyinterfere with work or usual social activities orrelationships with others"
Ezzel a definícióval az a probléma, hogy nem lehet pontosan tudni, mikor „jelentős“ és mikor nem a mentális képességek olyan mérvű csökkenése, amely zavarja a munkát, a társadalmi beilleszkedést és a másokkal való viszonyt. A két fogalom között vannak átfedések, azonban ez nem teljes. A Parkinson kór degeneratív idegrendszeri betegség, ritkán társul hozzá dementia. Az amyotrofikus laterális sclerosis nem vezet dementiához, a Huntington betegség mozgászavarához viszont mindig társul dementia is. Másrészt ismerünk olyan dementiákat, amelyek hivatalosan nem tartoznak a degeneratív betegségek közé  bár az is igaz, hogy ezekben a betegségekben is pusztulnak az idegsejtek.

Alzheimer betegség Alois Alzheimer (1864 - 1915), német pszichiáter és tapasztalt patológus volt. 1901-től megfigyelt egy súlyos, 51 éves beteget, aki öt évre rá meghalt. Egy példa a kivizsgálásból:
Hogy hívják? - Auguste. Keresztneve? - Auguste. Férje neve? – Auguste.
Boncolásnál és a szövettani vizsgálatok során olyan leletet talált, amely nem illett a  feltételezett érelmeszesedés képébe. Úgy gondolta, páciense dementiáját egy addig ismeretlen betegség okozta, amely nem azonos az „öregkori elbutulással (szenilitással)“. Felfedezését csak sokkal később nevezték el róla és még később, csak a huszadik század vége felé ismerték fel, hogy gyakori kórkép idősebb korban, de nem az öregedés elkerülhetetlen velejárója. Addig az ilyen betegeknél „senilis dementia“-ról beszéltek. Ma mártudjuk, hogy az öregedés önmagában nem vezet elbutuláshoz. Az idős emberek agysejtjeinek a száma alacsonyabb, mint a fiataloké, de az agynak hatalmas funkcionális tartalékai vannak, és a mentális képességek nincsenek egyenes arányban a sejtek számával. Öregkorban lassulnak a reflexek, nehezebben megy az új dolgok megtanulása, de az egészséges öreg emberek mentális képességei gyakorlatilag sértetlenek. Nem minden mentális leépülés dementia. Súlyos, rosszul kezelt szervi betegségek (pl. hipertónia) is okozhatnak átmeneti mentális zavarokat, de ezek a betegség helyes kezelése után visszafejlődnek.

A betegség előfordulása 65 – 75 évesekben kb. 3 %, 75 – 85 éves korban megközelíti a  20%-ot és 85 felett ennél is magasabb. Gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. Általában 5 – 12év alatt vezet el a teljes szellemi és testi leépüléshez és a halálhoz. A közeljövőben az AD előfordulásának nagymértékű növekedésével kell számolni. Ennek két oka van:
A várható élettartam növekedése (több öreg ember a populációban) és a jobb, korai diagnosztika.
Az AD kockázati tényezőirőlsokkal kevesebbet tudunk, mint például a koronária betegség  rizikófaktorairól, valamint a betegségnek nincsenek olyan laboratóriumban mérhető paraméterei sem, mint a lipidek az ateroszklerózisnál. Mindössze néhány adat minősíthető tudományosan alátámasztott kockázati tényezőnek, de ezek sem befolyásolhatóak:

Az iskolai végzettség és az AD közötti összefüggést többféle módon lehet megmagyarázni:
1. A magasabb képzettségű – műveltségű emberek állandóan „használják“ az agyukat és ez véd a leépülés ellen.
2. A gyerekkori intenzív, kreativitásra való nevelés az alapja a magas képzettség elérésének és ugyanez fékezi később a leépülést.
3. Magasabb szintű mentális képességet elért embereknél tovább tart lesüllyedni arra a szintre, amit az orvostudomány dementiaként határoz meg.
4. Annak, hogy ki képes elérni magas szintű képzettséget, genetikai háttere van. Ugyanez a
háttér felelős az Alzheimer betegségre való hajlamra is.
3. Ezek a magyarázatok csak elméletek és az is lehet, hogy a végeredményt nem lehet egyetlen tényező hatásával magyarázni. Az azonban majdnem biztos, hogy a gyerekkori nevelés és agyunk állandó foglalkoztatása fontos ahhoz, hogy agyunk idős korban is jól működjön.

Az Alzheimer betegség fokozatai
MCI, enyhe kognitív rosszabbodás) A friss emlékezet zavara (mi volt ma ebédre?, melyik kulcs nyitja a kaput?), stb.

Enyhe AD.
A friss emlékezet zavara, a beszéd még folyamatos,de tartalmilag üres, az érintett
személy keresi a szavakat. Csökken a térbeli tájékozódás képessége (eltéved ismert helyen). Hibák a mindennapi gyakorlatban (só helyett cukor főzésnél), néha depresszió, hallucinációk és agresszivitás. Ab etegek nincsenek tudatában betegségüknek (anozognózia).

Előrehaladott AD.
A betegek nem képesek ellátni magukat (mosdás, öltözködés), nem érintkeznek a környezetükkel, apatikusak, nem ismerik fel az ismerősöket és a családtagokat. Végül inkontinencia, vegetatív állapot.

forrás: A központi idegrendszer degeneratív megbetegedései,Alzheimer betegség és más dementiák - Miskolci Egyetem- Tanulmány

Az Alzheimer-kór hazánkban

Az Alzheimer-kór manapság a 65 év felettiek öt százalékát, a 80 év felettiek 20%-át érinti; Magyarországon kétszázezren szenvednek ebben a betegségben. Az Alzheimer-kór kiváltó oka lényegében ismeretlen, annak ellenére, hogy erre vonatkozóan számos feltételezés létezik. Még bizonyos étkezési szokások is szóba jöhetnek, a betegek ugyanis kielégítő kalóriabevitel mellett is jelentősen fogynak. Előfordul családi halmozódás, ilyenkor egyes prekurzor fehérjék génmutációja igazolható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujeletvitelblog.blog.hu/api/trackback/id/tr276954679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása