Egy blog, ami az élet szeretetéről és tiszteletéről szól

új életvitel blog

új életvitel blog

Öregedés, avagy az öt elem tana és a hormonelmélet

2014. november 28. - ujeletvitelblog

Older-Couple.jpg

A következőkben áttekintünk az öregedésről néhány elméletet, érdekes elképzelést gondolhatunk át. Már itt is láthatjuk, hogy hol követjük el hibáinkat. A kijavításához meríthetünk ötleteket az egyes fejezetekben tárgyalt gyógymódcsoportok között.

A vezérfonal a Dr. Oláh Andor által bevezetett kilenc osztatú kört választottam. A kilenc osztatú kör egyes szeletei lépésről lépésre haladnak a testlélek-szellem egysége, azaz az egészség felé. E kilenc témakör köré igyekeztem csoportosítani a lehetséges eljárásokat, bár ezek eléggé átfedik egymást, mint majd látni fogjuk. Minden könyvben csak az adott témához legjobban kapcsolódó eljárásokat mutatom be, –lehetőség szerint öngyógyításra is alkalmas módon – így Ön saját egészségőre, gyógyítója lehet. Az öregség természetes folyamat, nem betegség, de sok betegség alakulhat ki a korral, az élet folyamán ért ártalmak összeadódása miatt. Ha sikerül az ártalmakat legalább részben megszüntetni, jó közérzetű, boldog, elégedett, hosszú ezüstkor várhat ránk.

Az öt elem tana
Ősi kínai filozófiai tan szerint az emberéletben az alkony, az öregkor a fém elemhez tartozik.
Ez a sűrűsödés, a bölcsesség koncentrálódásának, a befelé fordulásnak az ideje. A Fém az univerzumot összefogó lényeg, a szerkezet, a mélység, a dimenzió. A Nap nyugodni készül, a napszakok közül az este, az évszakok közül az ősz tartozik hozzá, amikor a tápanyagok „besűrűsödnek” a gyümölcsökben, magokban. Ahogy a gyümölcsökben koncentrálódik a „lényeg”, úgy az öregemberben is a felvett tudásanyag, bölcsesség.

Az olyan társadalom, amelyik „leírja” az időseket hasonlít az olyan kertészhez, aki szüret előtt, gyümölcséréskor magára hagyja a kertet. Az életen át összeszedett tapasztalatot, a kikristályosodott bölcsességet veszni hagyja. A Fémhez tartozó érzelem a szomorúság, a búcsú a nyártól, az élettől. Az idős korral az ősenergiánk – amelyet születésünkkor szüleinktől kaptunk – már kevesebb.

Az ÖT ELEM TANA szerint az ősenergiát a Víz elemhez tartozó Vese őrzi. A Veséhez tartozik maga a vizelettermelő szerv: a vese, a belső elválasztású mirigyek: a mellékvese, a nemi mirigyek, a hasnyálmirigy, a csecsemőmirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a tobozmirigy és a hipofízis. Idős korral csökken a nemi mirigyek működése, klimax, vagy prosztata panaszok jelentkeznek, a hasnyálmirigy működési zavarai miatt is több lesz a cukorbeteg, és a pajzsmirigy működésének
csökkenésével a csontritkulás és az elhízás veszélye is nagyobb.

De a Víz elemhez tartozó Vese tárolja az életösztönt, az akaraterőt, ellenőrzi a csontok, a gerincoszlop és a fogak fejlődését és állapotát, az ízületi folyadékokat. Felügyel a hajra, szabályozza mennyiségét, minőségét. Az Öt Elem Tana megmutatja az utat is, hogy a Víz energiáit hogyan erősíthetjük, és még fiatalon hogyan őrizhetjük meg az ősenergiát. Az Öt Elem Tana összefüggéseit az akupunktúra, akupresszúra, moxaterápia használja egészségmegőrzésre, gyógyításra.

HORMONELMÉLET
A nyugati orvostudomány a hormonok szintjén próbálja megfejteni az öregedés titkait. Itt most néhány összefüggést vázolok fel, hogy láthassuk a megoldáshoz vezető utat.

„Harmincas éveinkre csökkenni kezd szervezetünkben az öregedésellenes STH és DHEA hormontermelődése. A szervezet az STH nevű hormont maga is képes előállítani az
arginin, a lizin, az ornithin és a glutamin nevű aminosavakból –feltéve, hogy ezeket a fehérjeépítőket nem zsírral együtt fogyasztjuk!, mert az akadályozza a felszívódásukat. Sok STH-ja annak lesz, aki sovány fehérjével táplálkozik. A megfelelő DHEA képződéshez pótolni kell a króm nyomelemet, amely nélkül nem képződik elegendő mennyiség ebből az öregedésgátló hormonból.

A króm bizonyítottan meghosszabbítja az életet. A króm megtalálható a sörélesztőben, a teljes őrlésű lisztben, a homárban, a kakaóban. A fiatalság legnagyobb ellensége a kortizol nevű „rossz”stresszhormon, amely rovátkolttá teszi az erek falát, pusztítja az agysejteket és blokkolja a gondolkodást. Az állandó stressz pedig folyamatosan pumpálja ezt a hormont a szervezetbe. Tanuljuk meg kezelni negatív stresszeinket relaxációval, meditációval, de étkezéssel is tehetünk valamit.

Például, ha fehérjét (halat) eszünk C-vitaminnal (citrommal), szervezetünk termelni kezdi az optimista hangulatunkért is felelős noradrenalint. Ez a „jó” stressz hormonja, amely elősegíti a kreativitást. A noradrenalin hatására felszabadul az ATCH nevű hormon is, amely tisztává és élénkké teszi a szemet. Ezek a hormonok egyensúlyba hozhatók még masszázzsal, fülreflexológiai kezeléssel is). Ezután emelkedik a vér endorfinszintje, amely boldogságérzéssel áraszt el. Ha hiányzik a C-vitamin, az agyalapi mirigy leállítja az ACTH termelődését. A csökkent hormonszint feledékenységet, fáradtságot, levertséget, ötlettelenséget, személyiségünk kisugárzásának elvesztését okozza.


Forrás: Temesvári Gabriella : Szép ezüstkor


Az öregedés velejárói

Gyakran mondják, hogy nem az öregedés, hanem az számít, hogy mennyi idősnek érzi magának az ember, de valljuk be, minél öregebbek leszünk, annál több nehézséggel, fizikai korláttal kell szembenéznünk. Az életkor előre haladtával mind nehezebb megőriznünk fiatalkori lendületünket és energiáinkat, ám ma már remek technikák léteznek a fiatalság megőrzésére, hogy az öregedés még inkább eltolható legyen. Így hát manapság már a magas életkor, az öregedés közepette nem feltétlenül jelenti azt, hogy az embernek bármikről is le kell mondani.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujeletvitelblog.blog.hu/api/trackback/id/tr686937133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása