Egy blog, ami az élet szeretetéről és tiszteletéről szól

új életvitel blog

új életvitel blog

Q10 és szívproblémák

2014. december 17. - ujeletvitelblog

Your-heart.jpg

A Q10-koenzim vagy más néven ubikinon, ubidekarenon, koenzim Q. Ez az olajban oldódó, vitaminszerű anyag a legtöbb eukarióta sejtben jelen van. Az elektrontranszport lánc egyik alkotó eleme és részt vesz az aerob sejtlégzésben, ATP formájában energiát termelve. Az emberi testben termelődő energia kilencvenöt százalékban így jön létre. Ezért a CoQ10 koncentrációja azokban a szervekben a legmagasabb, amelyeknek a legnagyobb az energiaigénye - például szív, máj és vese. Az a tény, hogy ez a molekula teljesen oxidált és teljesen redukált formában is képes létezni, teszi lehetővé, hogy el tudja látni funkcióit az elektrontranszport láncban és antioxidánsként is.


A szívelégtelenség nagy jelentőségű népegészségügyi probléma, a 65 év feletti lakosság körében 6–10%-os a prevalenciája, amely egyre növekszik, továbbá az öt éven belüli halálozás megközelíti az 50%-ot .
A szívelégtelenség olyan komplex klinikai szindróma, amelyet bármely strukturális vagy funkcionális kardiális rendellenesség okozhat, és károsítja a kamra szisztolés és/vagy diasztolés funkcióját. A szívelégtelenség hátterében állhat iszkémiás szívbetegség vagy hipertónia, de ritkábban táplálkozási hiányállapot (fehérje-, szelén-,tiamin-, L-karnitin-hiány) is.
Emellett ha különböző vitaminok és ásványi anyagok elfogyasztott mennyisége is csökken, amely végzetes hatásokat eredményezhet. A krónikus szívelégtelenség katabolikus állapot.  A megemelkedett alapanyagcsere és szövetveszteség mellett a szívelégtelenség előrehaladtával a vitamin és ásványianyag-raktárak is csökkennek. Ördögi körként a raktárak csökkenése elősegíti a betegség progresszióját.

A bélrendszer ödémája miatt a zsíroldékony vitaminok felszívódása is csökken. Az alacsony D-vitamin-szint és a másodlagos hiperparatireoidizmus miatt csökken a csontsűrűség. A szívelégtelenség kezelésében alkalmazott vízhajtók fontos ásványi anyagok (kálium, magnézium, kalcium, cink) csökkenésére vezethetnek. Ez fokozhatja a kamrai ritmuszavarok kialakulását. A nemzetközi ajánlások szerint a szívelégtelenségben szenvedő beteget– tekintettel a probléma összetett jellegére - multidiszciplináris teamnek kell gondoznia. Az általuk gondozott betegek kórházi újrafelvételi aránya kisebb, nagyobb az együttműködési hajlandóságuk, valamint az életminőségük is jobb.

A koenzim Q10 elektronhordozó szerepet tölt be a sejten belüli ATP-képződéshez, membránstabilizáló és erőteljes antioxidáns hatása van. Különösen nagy mennyiségben
található a szívizom-, a máj- és a vesesejtekben. Szívelégtelenségben szenvedő betegek szívizomsejtjeiben kisebb a koncentrációja, az alacsony plazmaszint pedig nagyobb
mortalitással járt. Tanulmányok bizonyították kedvező hatását a szívelégtelenség stádiumbeosztására, a terhelhetőségre és az ejekciós frakcióra. A szájon át adagolt koenzim Q10 növeli a szérumszintet, ugyanakkor C szintű evidenciaként fogadják el a szívelégtelenség kezelésében betöltött szerepét. Adagolás: napi 100–200 mg vagy 2 mg/ttkg. A potenciálisan létrejövő különböző interakciók miatt mindig szakorvossal egyeztetve lehet javasolni.

Néhány tanulmány szerint az L-karnitin a terhelhetőséget javította. Egy kis esetszámú (n = 70) tanulmányban 2 g/nap mennyiségű L-karnitin placebóhoz viszonyítva három évvel meghosszabbította a túlélést. Egy másik randomizált tanulmányban pedig a bal kamra dilatációjára volt kedvező hatással.

Tekintettel arra, hogy a szívelégtelenség okaként iszkémiás szívbetegség szerepelhet, amelynek hátterében emelkedett koleszterinszint állhat, a növényi sztanolok is szerepet kapnak az étrendben. A növényi sztanolok a koleszterin felszívódásának gátlásával csökkentik a szérum LDL- és összkoleszterinszintjét. A gátlási mechanizmus még nem teljesen tisztázott, de valószínűleg a koleszterin oldhatóságát rontja, ezzel mind a biliáris, mind az étrendi koleszterin felszívódását csökkenti. Tanulmányok szerint napi 2 g fogyasztása hatékony (az LDL-koleszterin-szintet 15–20%-kal képes csökkenteni). Elsősorban diók, szárazhüvelyesek tartalmazzák természetes formájukban, de dúsított margarinokból is hozzájuthatunk. Napi 2–3 g növényi szterin familiáris hiperkolesz- terinémiában is hatékonyan csökkenti a szérum LDL- és összkoleszterinszintet. A napi ajánlott mennyiség minimálisan 800 mg (FDA), de a napi 2 g is hosszú távon mellékhatások nélkül alkalmazható.

A polifenolok antioxidánsokként segíthetik a szívelégtelenségben tapasztalt oxidatív stressz csökkentését. Az olívaolaj polifenoljainak 80%-át a tiroszol és a hidroxitiroszol adják, amelyek természetes formájukban szívódnak fel, és hatékonyan csökkentik az LDL oxidációját. A szója daidzein tartalma a trigliceridszintet képes csökkenteni. A vörösbor reszveratrol tartalma az adhéziós molekulák szintjét csökkenti. A csokoládéban található flavanolok (procianidin, catechin, epicatechin) csökkentik a vérlemezkék adhézióját és az LDL oxidációját. A polifenolok természetes forrásai közül a sokat emlegetett vörösbor 100 g-ja 20 mg-ot tartalmaz, míg a keserű csokoládé 100 g-ja 170 mg-ot .

Forrás: Bozóné Kegyes Réka – Lelovics Zsuzsanna:A KRÓNIKUS SZÍVELÉGTELENSÉG DIETOTERÁPIÁJÁNAK PROTOKOLLJA


A szívproblémák doktora, a q10

A q10 számtalan jótékony hatása ismert. Mivel hazánkban igen magas a szív és érrendszeri megbetegedések száma nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy a q10 hatékony ellenszere lehet az ilyen típusú problémáknak. A q10 emberi szervezetre gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen, bevitele pedig mindenki számára ajánlott, aki szeretne hosszú, egészséges éltetet és magas életkort megélni. Ha van lehetőség, előzzük meg a bajt a q10 segítségével.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujeletvitelblog.blog.hu/api/trackback/id/tr546948497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása