Egy blog, ami az élet szeretetéről és tiszteletéről szól

új életvitel blog

új életvitel blog

Táplálékkiegészítők és a GABA

2014. december 14. - ujeletvitelblog

vitamin-d3.jpg

A benzodiazepin (A benzodiazepinek pszichoaktív gyógyszerek osztályába tartozó vegyületek) megvonási szindróma forrása ismert, tehát akkor van rá valami ellenszer?
A rövid válasz az, hogy nincs. Leszámítva az idő múlását, nincs semmi olyan ismert dolog, ami elősegítené, hogy az idegi receptor helyek felszabályozzák az affinitásukat a GABA (A GABA egy aminosav, mely az agy dopamintermelését serkenti. ) vonzására. Normális esetben a szervezet maga meggyógyítja a rendellenességeket, de a gyógyító választ nem igazán lehet előmozdítani. A "gyógyulás" nem is igazán megfelelő válasz, mivel az egy betegségre vagy szövetkárosodásra való reakcióra utal. Ebben a problémában egyik állapot sem áll fent.

A szervezet érintett része egy mikroszkopikus terület az idegsejten, a kis helyek ahol a  GABA kapcsolódik, és a szövet itt nem sérült vagy beteg; még csak nem is nem - funkcionáló, ami egy olyan reakciót válthatna ki a szervezetből, hogy kicserélje a szövetet. Egyszerűen csak kevésbé funkcionál, mint az optimális működési operációja ezért a szervezet nem ismeri fel olyan dologként, amit meg kellene gyógyítani. Egy gyógymód erre az állapotra egy olyan anyag vagy orvosság lehetne, amely elérné ezeket a nagyon kis pontokat és olyan hatást fejtene ki rájuk, hogy azok helyreállítsák a GABA vonzó affinitásukat. Mivel nincsen ilyen ismert anyag vagy orvosság, a következő kérdés az lenne, hogy akkor van-e valami, ami enyhítené ennek az állapotnak a tüneteit? A rövid válasz úgy tűnik, hogy itt is az, hogy  nincs. Ésszerűnek hangzik, hogy mivel a szervezet nem használ fel elég GABA-t, ezért segítene, ha dietetikus módon emelnénk a GABA-t a szervezetben.

Vannak elérhető GAB A táplélékkiegészítők, de a GABA nem jut át a vár/agy gáton, így ha bejuttatnánk a szervezetbe az nem érne el az agyig.  Ami pedig ennél is fontosabb, hogy semmi nem utal arra, hogy a szervezetben elérhető GABA mennyisége lecsökkent;sokkal inkább a képesség annak a vonzására az ami lecsökkent. A GABA egyik étrendi változata az Oroszországban kifejlesztett 'picamilon' készítmény. Ez egy GABA-ból és niacinból álló egyszerű molekula. Oroszországban áthatóan vizsgálták toxicitás és hatékonyság szempontjából, de a 'picamilont' a Nyugaton még nem tanulmányozták így nincs is túl sok el is mert tudás róla, és nem is valószínű, hogy lesz: szinte minden ilyen tudományos vizsgálatot csak akkor tesznek meg ha ahhoz a gyógyszeripari cégeknek anyagi érdekük fűződik.

Vannak más táplálékkiegészítők is amikről azt gondolják, hogy segítik a GABA funkciókat. A Niacinamidről, vagy más néven nicotinamidről, azt állítják, hogy a benzodiazepinekhez hasonló módon potenciálják a GABA-t, de anélkül, hogy a GABA ? receptor helyhez kapcsolódnának. A Theanine, a teanövény egyik extraktuma, növeli a GABA képződését. Magas taurin szintekről kimutatták, hogy aktiválják a GABA receptorokat és növelik a GABA mennyiségét az agyban. A taurin, ami egy más aminosavakból a májban szintetizált aminosav, szintén elérhető táplálékkiegészítőként, mind önállóan mind pedig más tápanyagokhoz kapcsolódóan, úgymint a magnézium taurát.

Vannak gyógyszeripari készítmények is, amelyek a növekvő GABA hatékonyságot célozzák meg.
A Pfizer a Neurontint (gapapentin) és egy még potensebb gyógyszert, a Lyricát (pregabalin) árusítja idegi fájdalom kezelésére és mellékes kezelésként felnőttek számára részleges rohamokra. Habár ezen gyógyszerek tevékenysége nem ismert, az orvosok felírják a hivatalos alkalmazási előírtaktól eltérően, hogy kezeljék a depressziót, szorongást és más ezzel kapcsolatos problémákat, úgymint a GABA elégtelenségeket. Valószínűleg azért mert mind a pregabalin és a gabapentin figyelemreméltóan hasonlóak a GABA-hoz, és ezért  'GABA-analógként' ismerik őket.

Azonban ezek nem 'GABA-utánzóak', azaz nem ugyanazon a módon funkcionálnak, mint a GABA, és az eredményeik ebből következően különbözőek, mint amit természetes GABA tevékenységek okoznak.
Ennél fogva a pregabalin és a gabapentin olyan mellékhatásokat okoznak, amelyek nem állnak összefüggésben a GABA-val. A gabapentin egyik sajátossága, hogy ahogy a dózis növekszik, a gyógyszer bioelérhetősége csökken –minél nagyobb a dózis, a szervezet annál kisebb százalékát használja fel. Elérhetők még GABA modulátorként úgynevezett 'nutrikumok' is.

Forrás: JACK HOBSON-DUPONT: A BENZO KÖNYV


Táplálékkiegészítők

A táplálékkiegészítők nem gyógyszerek, hanem kedvező élettani hatást kiváltó tápanyagok. Ide főként vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, különféle enzimeket, jótékony baktériumokat és más növényi kivonatokat tartalmazó készítmények tartoznak.  A táplálékkiegészítők jótékony hatásukat csak rendszeres, hosszan tartó alkalmazásuk során fejti ki. Azt pedig hogy milyen táplálékkiegészítők a leghasznosabbak számunkra az függ korunktól és életvitelünktől is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujeletvitelblog.blog.hu/api/trackback/id/tr516947989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása