Egy blog, ami az élet szeretetéről és tiszteletéről szól

új életvitel blog

új életvitel blog

Bőrápolás felsőfokon: hétköznapi bőrproblémák alternatív megoldásai

2014. december 06. - ujeletvitelblog

beautiful_skin_t.jpg

A következő bőrproblémák mindegyikéhez – vagy legalábbis legtöbbjéhez – volt már „szerencséje”. Viszont azt kevesen tudják, hogy néha nem szükséges gyógyszeres kezelés a megszüntetésükhöz.

A bőrgyulladás a felhám gyulladásos megbetegedése. Bizonyára feszültség húzódik a dolgok általam megélt módja, és az engem körülvevő világ történései között. Ha megvizsgálom, hogy lelki, metafizikus szinten mihez köthetők a bőrrel kapcsolatos problémáim, akkor könnyebben megértem majd, hogy mi az, amit megélek. így gyógyírt találhatok.

BÖRKEMÉNYEDÉS: a bőr megvastagodását jelenti, amely folyamatos dörzsölés, nyomás hatására alakul ki. Lelki szinten beidegződött, merev mentális sémákat és viselkedési formákat jelent. Több testrészt is érinthet ez az elváltozás. A bőr a mentális energiát szimbolizálja. Amikor egy adott élethelyzettel kapcsolatban a félelmem felgyülemlik és kikristályosodik, mozdulatlanság, renyheség alakul ki, amely nem engedi ennek az energiának az áramlását, hiszen a gondolataim sem rugalmasak. Fel kell ismernem a félelmem okát, így a felhámon blokkolt és felhalmozódott energia újra elkezd majd velem összhangban  áramolni. A bőröm rugalmassá és fiatallá válik. A bőrkeményedés helye kiegészítő információkkal szolgálhat: például, ha a vállamat érinti az elváltozás, akkor a kötelességeimhez kötődő gondolataimmal és hozzáállásommal kapcsolatosan vagyok túlságosan kemény.

CSALÁNKIÜTÉS: a bőr felszínén megjelenő vörös, égő foltok, melyek enyhén kitüremkednek
,és nagyon viszketnek. A csalánkiütés lehet ételmérgezés következménye, de bizonyos gyógyszerek vagy más vegyi anyagok is kiválthatják. Stressz vagy feszültség hatására súlyosbodhat. Ha csalánkiütésem van, akkor valószínűleg sokszor érzem úgy, hogy mások elutasítanak. Nem szeretem azt a lényt, aki vagyok, és annak érdekében, hogy szeressenek, mások elvárásainak függvényében teszem a dolgaimat. Az elutasítástól való félelmem megvalósul, hiszen saját magamat elutasítom. A bőrömet borító vörös foltok miatt csúnyának érzem magam, és azt gondolom, nem vagyok kívánatos. „Megbélyegzett" vagyok, aki függőségi viszonyban él. Mivel mások elvárásai szerint cselekszem, lehetetlenné teszem, hogy önmagamnak éljek. Nem merek új terveket megvalósítani, ami csak növeli bennem a tehetetlenség érzését. Feladatom: a magam ura leszek, a legfontosabb emberré válok saját magam számára. Élőre haladok, és bízom magamban.


EKCÉMA: a bőr kóros elváltozása, vörös bőrpír formájában jelenhet meg gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. Ekcémásként, rendkívül érzékeny ember vagyok. Nem tanultam meg szeretni önmagamat, és mivel félek attól, hogy megsérülök, megbántanak, ezért inkább mások elvárásai szerint élek. Félek, hogy magamra hagynak. Ha túlságosan elszigeteltnek érzem magam, akkor ekcémát „növesztek" azért, hogy közeledhessek mások felé. Figyelemre és szeretetre van szükségem. Egy gyermek esetében az érintés vágya a szó szoros értelmében a bőr bőrrel való érintkezését, nem takarón vagy ruhán keresztüli ölelést jelent. Meg kell válnom bizonyos mentális sémáktól, hogy leszakadjak a múltamról, és azokra az elvégzendő dolgokra koncentrálhassak, amelyek lehetővé teszik önmagam megvalósítását. Olyannak kell magamat szeretnem és elfogadnom, amilyen vagyok. Amit én nem adok meg magamnak, azt mások sem tudják megadni nekem. Tudatosítom tehát a valódi igényeimet, és ezeknek megfelelően járok el. Megtanulom teljességében élvezni a jelent, és felismerni, hogy minden cselekedetem a holnapomat, a jövőmet alapozza meg. Bizalommal haladok előre az életemben.

FURUNKULUS: a bőr bakteriális eredetű gyulladása, amely fehéres dudor formájában összegyűlt elhalt szövetekből áll. Valaki vagy valami megmérgezi az életemet, mivel azonban dühömet és szorongásomat kiütések. Bosszúságot, fenyegetettséget érzek, akár el is utasítom magam. A bizonytalanságom arra késztet, hogy visszavonuljak, abban reménykedve, hogy senki nem fog közelíteni hozzám. Tudat alatt figyelemfelkeltésre is használhatom ezt a „betegséget". Tudatosítom az okot, és elfogadom, hogy ki kell fejeznem,
amit érzek. Ez felszabadít, és a bőröm újra kitisztul.


MITESSZEREK: fekete pontok a bőr felületén, amelyeket a felhám felületén képződő zsír túltermelődése okoz. Kis kidudorodások, tetejükön fekete elszíneződéssel (kosz). A mitesszerek annak a belső érzésnek külső kifejeződései, hogy mocskos, „tisztátalan" vagyok. Alulértékelem magam. Meg kell tanulnom olyannak szeretni magam, amilyen vagyok, és büszkének lenni magamra, így az arcbőröm (itt találkozunk leggyakrabban mitesszerekkel) újra ragyogóvá válik majd.

ÖVSÖMÖR: a bőrön, egy adott ideg mentén övszerűen, féloldalasan jelenik meg. Mivel az idegek a belső kommunikációnk eszközei, a kiütés által kiváltott fájdalom az érintett terület kommunikációs zavaráról árulkodik. Úgy érzem, megtámadtak, és emiatt mély keserűséget élek meg. Egy ember vagy egy helyzet megsebzett, és ez feszültséget okoz bennem, pedig a testemnek figyelemre van szüksége. Olyan érzésem is lehet, hogy bemocskoltak. Az első reakcióm a visszavonulás, bezárkózás, mert azt gondolom, így elkerülhetek egyéb sérüléseket. Azért viselkedek így, mert a helyzet nagy belső bizonytalanságot okoz számomra. Ha így reagálok, magam ellen fordítom azt az agressziót, amelynek úgy érzem, áldozatává váltam. A kifakadó kiütés jelzi, hogy intenzív érzelmi irritációt érzek egy dolog vagy egy személy miatt, ez nagy stresszt vált ki belőlem, ami nagyban megnehezíti döntéshozatalaimat.  A testem azt üzeni számomra, hogy bízzak az életerőben, amely bennem lakozik. Elfogadom az érzékeny természetemet, mivel ez is én vagyok.

PIKKELYSÖMÖR: a betegek bőrén hosszú ideig megmaradó, kissé kiemelkedő, körülírt vörös foltok jelennek meg, amelyek szürkés vagy ezüstös fehér pikkelyekben hámlanak. A pikkelysömör a bőrsejtek túltermelődése következtében alakul ki, a bőr megvastagszik. Nagyon érzékeny vagyok, kielégítetlen szeretet és törődésigényem van, amely talán az életem egy igen nehéz helyzetére emlékeztet Régebben valószínűleg egy számomra nagyon kedves tárgytól vagy embertől meg kellett válnom. A pikkelysömör dupla elválásról árulkodik, tehát két emberről van szó (az ekcéma mindig egyvalakitől való elválást jelent). Az elválasztás ténye megakadályozza a testi kontaktust, a számomra oly fontos érintést, így megjelenik a pikkelysömör. Annyira tartok egy esetleges sérüléstől, hogy megpróbálok magam és mások között távolságot tartani. A pikkelysömör védekezési mód az ellen, hogy fizikailag túl sok ember megközelíthessen. A belső konfliktus tehát, amelyet megélek, a másokhoz való közeledés iránti vágyam és a távolságtartásra kényszerítő félelmeim között feszül. Meg kell szabadulnom azoktól a bennem felhalmozódon gondolatsémáktól és viselkedésformáktól, amelyeknek nincs többé létjogosultságuk. Elfogadom az érzékeny természetemet, megtanulok kicsit magamnak is, és nem csak mások elvárásai szerint élni.  A pikkelysömör valószínűleg egy fájdalmas esemény vagy érzelmi sokk következtében jött
létre, de elfogadom, hogy fejlődésem része. A cél pedig, hogy belül erősebbé és ellenállóbbá váljak.


REPEDEZETT BŐR: leggyakrabban a kézen és a lábon találkozunk vele. Érintésre fájdalmas, érzékeny. Valószínűleg valakivel, valamivel vagy egy helyzettel kapcsolatban irritációt élek meg A repedések gyakran télen jelennek meg (a hideg okozza őket), ezért lehet olyan érzésem is, egy helyzet vagy egy ember „megégeted" engem a hideg ugyanúgy okozhat égési sérüléseket, mint a tűz. Ha a bőr a kezeimen van kirepedezve, akkor a probléma a mindennapjaimban keresendő, ha a lábaimon, akkor inkább a jövőtől és annak történéseitől tartok.

Forrás: Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona


Bőrápolás és lélekerősítés

Számtalan olyan bőrproblémával találkozhatunk életünk során, melyek megkeseríthetik mindennapjainak. A bőrápolás az egészséges felület esetében is nagyon fontos, ha pedig valami miatt sérül a hámréteg, feltétlenül szükséges a bőrápolás. A viszont, hogy milyen módon tesszük ezt, már ránk van bízva. A bőrápolás ma már számtalan természetgyógyászati termékkel is megvalósítható, sőt, mentális úton is tehetünk bőrünk szépségéért. Hiszen ahogy a mondás is tartja: ép testben ép lélek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujeletvitelblog.blog.hu/api/trackback/id/tr636940209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása